Håndtaskens fantastiske historie

Mænd vil aldrig nogensinde kunne forstå det – vores fascination af håndtasken! En god håndtaske bliver fyldt til randen, kvæstet og kærtegnet og er nærmest en forlængelse af kroppen. Hvordan skulle vi ellers kunne fragte de 117 mest livsnødvendige ting rundt, og hvor skulle vi ellers gemme vores dybeste hemmeligheder?

Mange mænd har gennem tiden moret sig over kvinders forhold til tasker. I 1805 bemærkede en mandlig journalist i en engelsk avis, at: “Mens mænd går med hænderne i lommen, bærer kvinderne lommerne i deres hænder.”

Men tasken er ikke kun praktisk opbevaring. Den er også statussymbol og uundværlig livsledsager.
Kigger man på håndtaskens historie gennem tiden, vil man opleve, at taskemoden hænger nøje sammen med kvindernes frigørelse og uafhængighed.

I det 14. århundrede havde kvinderne deres taske i en kæde om hofterne. Taskerne var små pyntede punge og var designet til at henlede opmærksomheden på kvindens rigdom. Små tasker betød klasse, mens store, klodsede skuldertasker var et tegn på hårdt arbejde og forbeholdt bønder.

Da empirekjolen blev introduceret i Paris i 1790, blev det startskuddet til håndtasken, som vi kender den i dag. Pompadourtasken, som den blev kaldt, var en fint pyntet pose med en snor igennem, der blev båret i hånden. Den blev hurtig populær, og snart kunne ingen kvinde drømme om at forlade hjemmet uden sin håndtaske. Mænd, som i mange år havde båret rundt på kvinders vifter eller penge, blev nu i stigende grad fortrængt af den praktiske og fine håndtaske. Hvem havde behov for en mand, når håndtasken gjorde kvinderne uafhængige?

Senere blev der behov for større tasker med solide hanke til rejsebrug, og læder blev hurtigt et populært materiale. Og siden har materialer og størrelser, pynt og facon skiftet utallige gange, og håndtasken er i høj grad blevet et fashion-statement, i takt med at de store designhuse begyndte at satse på taskerne. Kigger man på hvert årti i det 20. århundrede, finder man “Tasken” – det fantastiske tilbehør som definerede tiden. Umiddelbart før årtusindeskiftet nåede taskemanien nye højder, og hver sæson kunne en ny taske blive kåret som it-tasken.

 

Photocredit: Free-Photos/pixabay.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *