Lygten: Et lille mekka for Stand-up, kultur, underholdning og teater på Nørrebro.

Igennem 90’erne revolutionerede stand-up komikerne mediebilledet i Danmark. Dengang var stand-uppen henvist til små, røgfyldte cafeer, og byggede på en ældgammel tradition for underholdning, der nu er blevet fornyet og revideret op igennem årene. Nu til dags kan man finde stand-up mange forskellige steder, men især på velansete kulturhuse eller private “stand-up klubber”. 

 

Et lokalt kulturhus

Lige på grænsen mellem Københavns Nordvest og Nørrebro, finder man Lygten Station. En tidligere jernbanestation, som nu bliver brugt som kulturhus.

Rent faktisk så var Lygten  terminal  til den private jernbane mellem København og  Slangerup. Den åbnede i 1906 og blev tegnet af Heinrich Wenck, som var hovedarkitekt for Statens Jernbaner. Den fik sit navn fra Lygteåen, som var en lokal strøm. 

I dag fungerer den som et samlingspunkt for dansk comedy, men bruges også til andre ting som improteater, filmvisninger, kunstudstillinger, litterære begivenheder, og meget mere. Kulturhuset har haft mange store komikere på sin scene. Thomas Warberg, Heino Hansen og Elias Ehlers blandt andre til de mange, som har været med fra starten, hvor det faktisk hed BBCC, som stod for “Bispebjerg Comedy Corner”. 

 

Hvad er stand-up? h2

Navnet antyder en aktion, som foregår stående, hvilket også er meget typisk for et stand-up show, altså at komikeren er stående, men rent faktisk kommer navnet fra udtrykket “to be stand-up”, som betyder, at man er modstandsdygtig og står ved sine principper. Komikeren optræder alene og uden nævneværdige remedier altså ingen kostumer eller scenografi. Komikken foregår live og indeholder mange monologer, skarpe bemærkninger, sjove vittigheder og hurtige replikker. Ofte handler komikerens show om sig selv, hvor man og bruger selvironi, personer man kender eller ting man har oplevet. Det centrale er, at det skal være sjovt og få publikum til at grine.

 

Hvorfor skal du besøge Lygten station? 

Som skrevet tidligere, er stedet ikke kun for den Stand-up interesserede, men det rummer mange forskellige muligheder for et besøg i kulturens tegn. Der er muligheder for kurser i blandt andet stand-up comedy og improteater. Der er plads til 150 mennesker stående eller 85 siddende. Det er billigt, ofte kun 50 kr. pr. mand, og de markedsfører sig selv på, at de har de billigste øl i byen. Er det ikke bare at komme afsted? 

Billede: Fun4all/Pixabay.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *