Bliv formand for bestyrelsen i din andelsforening

Du har måske en drøm om at blive den, der tager styringen i de beslutninger, der skal tages i den forening, du bor i. Men måske virker det som en lidt for stor mundfuld? Vi har samlet lidt info her, som måske giver dig mere blod på tanden.

Kan jeg blive formand?

Først er det vigtigt, at vi får aflivet myten om, at man som formand skal have specielle kvalifikationer. Ofte vil folk ikke melde sig til formandsposten, fordi de ikke mener, at de har kompetencerne til det.

At være formand kræver hverken en særlig teknisk viden eller økonomisk indsigt, og du behøver på ingen måde at være ekspert på det juridiske. Alle kan altså blive formand, det handler primært om at stå for den daglige ledelse i andelsboligforeningen. Som f.eks at ringe efter den rette arbejdsperson, hvis noget skal ordnes, eller tage styringen i forhold til hvad der kunne være spændende at lave i andelsboligforeningen.

Derudover er det dig der skal stå for at indkalde til bestyrelsesmøder og sammen med bestyrelsen sørge for en drift- og vedligeholdelsesplan for ejendommen, så i har et overblik over det vedligeholdelsesarbejde, der er i vente, og hvordan arbejdet bør prioriteres.

Som formand er det dit job at skrive under på nye projekter i foreningen som for eksempel et nyt tag eller facade. Typisk skal underskriften sættes sammen med to andre bestyrelsesmedlemmer. Det betyder, at du som formand er det, der hedder tegningsberettiget, din underskrift er forpligtende ved indgåelse af aftaler.

Bestyrelsen er med dig

Bestyrelsens grundlæggende opgave er at varetage den daglige ledelse af foreningen. Det betyder, at du altså ikke sidder med det hele alene. Bestyrelsen består af formanden, og to til fire bestyrelsesmedlemmer, som alle er valgt på en generalforsamling. Man vælges ind for to år af gangen. Internt i bestyrelsen besluttes det, hvem der skal agere næstformand i tilfælde af formandens fravær. Derudover bliver der oftest også valgt en sekretær, en kasser og eventuelle suppleanter.

Derfor skal du melde dig

Hvis du stadig føler, at det er et job for dig, så er det bare at komme igang! Der er som sagt mange, der holder sig tilbage, da de har travlt med andet eller ikke orker det ansvar, der hviler på én i formandsrollen. Men du kommer til at have mulighed for at få gennemført en masse – forhåbentlig – gode ting og forbedringer, for den forening som du selv bor i.

 

Billedets kilde: 089photoshootings/Pixabay.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *