Sådan undersøger du Lambda-værdi

I praksis måles isoleringsevnen i den såkaldte lambda-værdi, der angives i W/mk , og den måler, hvor meget energi, altså watt, der trænger igennem 1 meter af materialet, hvis der er en temperaturforskel på 1 grad. Lambda-værdien er altså et udtryk for, hvor meget varme der kan trænge gennem materialet.

 

Jo lavere tal, jo bedre isoleringsevne. Du skal dog være opmærksom på, at lambda-værdien er uafhængig af et materiales tykkelse, eksempelvis har en 100 mm batt den samme lambda-værdi som en 200 mm batt i samme materiale.

 

Almindelig mineraluld har samme lambda-værdi, hvad enten det er stenuld eller glasuld. Der er dog en smule variation afhængigt af det specifikke produkt. Der er ligeledes forskel på, om det er batts eller granulat.

 

Almindelige batts isolerer bedre end granulat, eksempelvis har batts en lambda-værdi på 0,037 W/mk, mens granulat har en lambda-værdi på omkring 0,044 W/mk.

 

Mere alternative isoleringsmaterialer, såsom hørisolering og papiruldsisolering, har ligeledes en lambda-værdi på omkring 0,038 og isolerer dermed stort set lige så godt som de traditionelle mineraluldsprodukter.

 

Isoleringsmaterialer med lave lambda-værdier er som regel også dyrere, derfor er de bedst til steder, hvor der kun er lidt plads, da du steder, med meget plads, eksempelvis et ubenyttet loft, blot kan lægge et tykkere lag.

 

Photocredit: Riley Pitzen / Unsplash.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *