Mænd har svært ved at høre kvindelige stemme

Nogle gange kan det være svært at sætte sig ind i, hvorfor kvinder skulle høre bedre end mænd. På arbejdspladsen kan det virker frustrerende, når din kollega ikke høre hvad du siger til ham, men nu har forskere nu givet mændene en grund: Det kan nemlig også skyldes, at kvinders stemmer er sværere at lytte til for mænd end andre mænds stemmer.

Det er en engelsk gruppe forskere på Sheffields universitet, der har fundet den overraskende forskel på, hvordan mænds hjerner reagerer på henholdsvis mandlige og kvindelige stemmer. Forskerne hjernescannede 12 mænd, mens de lyttede til et udvalg af mande- og kvindestemmer, og scanningerne viste, at mens mænd hører kvindelige stemmer i hjernens hørecenter, opfatter de mandestemmer på en langt simplere måde. Når mænd høre mandestemmer, bruger de nemlig et hjernecenter bagest i hjernen, som sammenligner mandestemmen med hans egen stemme.

– Den kvindelige stemme er faktisk mere kompleks end den mandlige stemme på grund af forskelle i størrelsen og formen af stemmebåndene og strubehovedet mellem mænd og kvinder, og fordi kvinder naturligt “synger” mere, når de taler. Det skaber en mere kompleks variation af lydfrekvenser end i en mandig stemme, siger Michael Hunter, der var med til at lave undersøgelsen.

Michael understreger, at den mere alsidige kvindestemme – sammen med det faktum, at kvindestemmen bliver opfattet i hjernens hørecenter ? gør, at kvindestemmer faktisk er klarere end mandestemmer og lettere at afkode. Men den mere komplekse proces kan altså også betyde, at mænd bliver hurtigere trætte af at høre på kvinder. 

Photocredit: Jessica Sysengrat / Unsplash.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *